Utlandsstudier

Vem är du?

Det är jag som är Albert.

Jag är en sån där aktiv och engagerad typ; jag har varit med i styrelserna för både EON, Studentfiket och ED-sektionen under min tid i Norrköping. Jag tror fast på att kursinnehållet bara är en liten del av vad man kan/bör/ska lära sig som student. Därför läser jag också nu mitt fjärde år på ED som utbytesstudent i Kaiserslautern i sydvästra Tyskland.

Hur kommer det sig att du valde att plugga utomlands?

Jag gillar utmaningar och ogillar att vara kvar på samma ställe för länge. Sen tror jag att det är ett bra tillfälle att utvecklas som person och se vad man tycker om att leva utomlands. Det är vanligare att ångra saker man inte har gjort än saker man har gjort!

Skulle du rekommendera att plugga utomlands?

Ja, absolut! Jag skulle dessutom vilja gå ett steg längre och rekommendera alla att studera ett helt år utomlands, inte bara en termin. I skrivande stund har jag precis varit i Tyskland i en termin och det känns fortfarande som att jag precis kom hit. Jag är väldigt nöjd över att jag valde att söka studieplats för hela läsåret.

Jag ser verkligen ingenting negativt med utlandsstudier och förstår inte varför det är så få som åker – man har möjligheten att prova på ett nytt land och ett nytt universitet i en eller två terminer utan att behöva betala någonting alls. Det räknas dessutom som en merit på CV:t. Din huvudsakliga kontakt med vänner sker troligtvis redan via Facebook. Maten är billigare utomlands. Ölen också!

Vad är det svåraste med att plugga utomlands?

Enkel fråga: att göra ansökan!

  • Studievägledaren kunde rekommendera ett universitet i Europa. Det med högst intagningspoäng av alla och dessutom ett där LiU inte hade något kontrakt för elektro-studenter.
  • Det gick inte att filtrera listan över universitet över huvud tagen så man fick söka efter allt med ”elektro” i beskrivningen och göra en egen lista.
  • Man skulle ladda ner och fylla i ett formulär i PDF-format, tre kopior av ett Word-dokument samt fylla i ett online-formulär (och skriva ut det och posta med de övriga). Och detta var bara för intresseanmälan!

Mitt tips är att tackla byråkratin kring ansökningsprocessen som en boss i ett spel – när du väl lyckas få till rätt kombination av datum, dokument och sånt så kommer du (förhoppningsvis) vidare till nästa nivå: Äventyr i utlandet! Om du börjar redan i ED1 så har du hela fyra liv!

Vad gör man på fritiden i Kaiserslautern?

Kaiserslautern är praktiskt på det viset att det är nästan precis som i Norrköping – ungefär lika stor stad och ungefär lika stort universitet. Det är också en av få tyska orter som faktiskt omgärdas av skog (vs. nästan alla i Sverige). Därför har jag mer eller mindre kunnat fortsätta med mina gamla fritidsintressen; cykla mountainbike, spela basket, umgås med vänner och pilla med mina egna små elektronikprojekt. Dessutom har det blivit en del resor till kringliggande städer tillsammans med andra utbytesstudenter.

Läste du någon intressant kurs?

Min favorit denna termin har varit Architecture of Digital Systems I. Den handlar om hur mikroprocessorer fungerar inuti; vad som egentligen händer elektriskt i ett chip när man kör sin kod på det. Vi har lärt oss om adderare, multiplicerare, pipelines, bussar, minnen, register data paths… helt enkelt massor av intressanta byggstenar och hur man kan koppla samman dem för att utföra kommandon. Det är (tyvärr) inte så många kurser på universitetet som bjudit mig på wow-upplevelser där man tycker att det man håller på att lära sig är sjukt coolt, men det har definitivt denna.

3 snabba:

Kaffe eller Té

Dator eller Konsol

Spänning eller Ström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*