Jacob #3

Hej igen,
Nu var det ett tag sen jag skrev lite här och tiden har bara flygit iväg. Mycket har hänt, resor, julledighet, och tentorna har gjorts. Men jag tänkte börja lite kort om tentorna här, framförallt för att jag är här för att läsa kurser men också för att det är en tydlig brytpunkt för mig. Att kunna se tillbaka på tiden här utan att ha några måsten. Tenta perioden här är väldigt annorlunda gentemot hemma och även om det kanske är bland det viktigaste här är känslan om den väldigt splittrad. Det är bli väldigt skönt att kunna tenta av kurserna man har läst och kunna lägga dem bakom sig. Precis som hemma är det kurser som man har tyckt varit mer eller mindre roliga och samtidigt kurser man till och med önskar att de fortsatte nästa termin. Det känns också väldigt skönt att veta att tiden här inte är för alltid och att man inom en snar framtid kan börja umgås med alla vänner hemma igen.

Tenta perioden medför även en sida som inte är lika rolig, nämligen sidan att snart kommer många av dem jag lärt känna här lämna Tyskland och München för att fortsatta med deras studier på annat håll. Även om inte alla man lärt känna här kommer lämna München känns det väldigt tråkigt att kanske inte kunna träffa dem igen.

jackesbild

Men hur var tentorna då, kortfattat kan man säga att största skillnaden gentemot på LiU är tidsramen. Mina tentor har varit väldigt korta, de längsta har varit en och en halv timme långa. Vilket gjorde att jag uppfattade tentorna som väldigt stressfulla, speciellt när man är van vid att ha lite längre tid på sig. Förutom tiden är tentorna lika, inte anonyma, men det är en tydlig struktur, blandat teori med uppgifter som ska lösas. Eftersom det är en aning kortare tid är också uppgifterna lite kortare. Känslan är att det är lite mer kunna utantill och eftersom man har inte så lång tid på sig att klura på uppgifterna krävs det att man vet vad man gör. Sammanfattnings vis vill jag säga att det finns för och nackdelar med båda tentasystemen och hur man än vrider och vänder på det är det fortfarande väldigt skönt att gå ut från en tenta och vara lite ledig.

Nu när tentorna är slut känns det skönt att ta en lite paus, komma hem till Sverige och se fram emot nästa termin. Då kommer även vädret vara varmare, vilket kanske medför ett besök till en trevlig biergarten men mer om det senare.

Och avslutningsvis så passade jag på att åka och hälsa på max som ska plugga på ETH, ett väldigt trevligt besök som måste återupprepas. Det är heller inte fel att Zurich är en väldigt fin stad.

Ha det gött // Jacob

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*