Jacob #2

Hejhej

Nu har det gått lite mer än en månad sedan jag först anlände till München och under den tiden har väldigt mycket hänt. Jag har lite lätt börjat komma in i livet som student, och även om väldigt mycket är ganska likt är det minst lika mycket som är helt annorlunda här.

På TUM(universitetet jag studerar på) är inte terminen uppdelad i två perioder utan en lång period med ett långt tenta-P i slutet. Detta betyder att man har dubbelt så många kurser att hålla reda på men samtidigt får man längre tid på sig mellan kurstillfällena. Det är lite svårt att jämföra kurserna här mot dem där hemma men det känns inte som kursinnehållet eller svårighetsgraden är jätteannorlunda utan ganska likt, däremot är det annat som skiljer sig.

 

Jag tänkte börja med studiemiljön vilken är väldigt annorlunda här mot Norrköping. Först och främst används fortfarande den klassiska svarta tavlan på ungefär hälften av mina föreläsningar/lektioner, och även de rum som har Whiteboards har oftast endast en. Det är en utmaning att följa en genomgång där det är väldigt begränsat med tid och bara en liten whiteboard tavla. Fördelen här är att efter genomgångar och föreläsningar får man tillgång till material som har gåtts igenom via skolans internetportal.

Här är det ganska vanligt att man köper häften med ”föreläsningsslidsen” eftersom det finns väldigt begränsat antal elutag i klassrum, dessa är oftast placerade väldigt ostrategiskt dessutom. Detta är väldigt tydligt i kurs där vi använder ADS eftersom i princip alla vill kunna ladda sina datorer.

En positiv företeelse här som inte är lika vanligt på Liu är att en doktorand sitter med på föreläsningar och håller oftast i lektionerna. Detta är väldigt bra eftersom man får väldigt tydlig koppling mellan föreläsningarna och lektionerna.

 

Men studera är ju inte det enda man gör och München är en stor stad(i förhållande med Norrköping) och att leva här är lite annorlunda. Till och börja med är kontanter mycket vanligare här och att använda sitt kort i München är ibland lite jobbigt. De flesta ställen här accepterar inte att man betalar med kort, såklart finns det undantag som de flesta större matbutiker men det vanligaste betalningssättet är med kontanter. Andra saker som jag personligen tycker är lite konstigt men har lärt mig att leva med är att det inte är så vanligt med korgar eller rullband efter kassan i matbutiker.

 

IMG_0655På Augustiner Bräustuben med min rumskompis

Det bästa med München är dock deras Biergärten och pubar. Jag skulle säga att det är tre stora skillnader här mot en svensk pub. Första är att en pub eller biergarten oftast säljer öl från ett bryggeri tex. Augustinerbräu. Den andra skillnaden är musiken, det är ganska ovanligt att det spelas musik på pubar här. Och sist men inte minst; stämningen. Stämningen på ställen här är alltid bra, speciellt i ölhallarna. Dessutom är ölen här relativt billig vilket inte är fel. Det var allt från denna gång.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*