Jacob #1

Tjenare!!

Jag är Jacob från ED4 och har precis påbörjat min första tid som utbytesstudent i München där jag kommer att vara i ungefär ett år. Under min tid här ska jag försöka blogga lite om hur det är att leva och studera utomlands.

Första veckan i Tyskland har nu passerat, eller i alla fall de första dagarna, men jag ska ta allt från början.  Resan hit var ganska lång, jag åkte med buss halva vägen och tåg andra halvan vilket tog ganska lång tid men jag kunde se lite av Tyskland och speciellt fint var det i de lite mer bergiga områdena. När jag kom fram till München möttes jag av en kaotisk tågstation som var fylld med personer som skulle till Oktoberfest men efter lite letande hittade jag en taxi som smidigt tog mig till min nya lägenhet.

Det var väldigt skönt att komma fram till lägenheten eftersom att hitta en lägenhet hade varit det mest tidskrävande under hela processen att komma hit. Bostadssituationen i München är ganska svår och det är ganska dyrt att hyra en lägenhet här. Jag bor i en lägenhet eller ett ”rum” som är 7 kvm stort men det är ganska mysigt och de andra som bor i huset är sköna så det känns ändå bra. Jag har ungefär 20 minuters resa med tunnelbana till skolan. Skolan och min lägenhet ligger längs med samma linje(U2) vilket är skönt. Nedan är två bilder från stan ganska nära Marienplatz.

SL382272 SL382250

Skolan har inte riktigt börjat ännu, det är ungefär en vecka kvar tills första föreläsningen men skolan arrangerar lite aktiviteter som man kan gå på såsom rundturer på campus på dagarna och kulturaktiviteter på kvällarna som till exempel gå på museum osv. Jag har inte varit med så mycket på aktiviteterna, i princip bara på de två första dagarna. Därefter har jag hängt med lite Erasmusstudenter och med mina grannar.

Och då kommer vi till Oktoberfest vilket är en av de stora händelserna här. Oktoberfest är en massivt stor fest med enormt många människor och enormt mycket öl. Ölen som serveras där är färsk öl och mycket stark, ofta 13-14 procent. Om du som läser detta tänker åka till Oktoberfest någon gång rekommenderar jag att man går dit tidigt på dagen, på kvällen är det sjukt svårt att hitta en plats och man får inte köpa öl på området utan plats. Men på området är det ändå alltid bra stämning och öltälten är enorma och på kvällen är det väldigt vackert där. Dessutom säljs öl utanför området mycket billigare vilket gör att det är nästan lika stor fest utanför området.

SL382294SL382284

 

München är en stad som räknas som dyr i Tyskland, men sett från Sveriges perspektiv är det ganska billigt här. Mat och dricka är billigare, speciellt alkohol. För övrigt är priserna ungefär som i Sverige förutom hyrorna. Hyrorna är generellt mycket dyrare än i Sverige och i övriga Tyskland men man kan hitta billiga lägenheter. Det är väldigt vanligt att man betalar 2-3 månaders depositionsavgift.  Åker man som Erasmusstudent får man ett stipendium som ofta gott och väl täcker de lite högre hyrorna.

Skulle du vilja ställa några frågor om hur det är att plugga utomlands så får du gärna höra av dig, det samma gäller om du tycker att något saknas i bloggen. München är för övrigt en väldigt mysig och fin stad som man genast känner sig hemma i.

Hälsningar, Jacob

IMG_0639

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*