Segway / ED 5

projektbild

Segway

Alla vet vi vad en segway är, men kan vi konstruera en själva? Denna segway är ett projekt som först tillverkades av en grupp ED 5:or i ett CDIO projekt 2013. Året efter så vidareutvecklades den av en ny generation ED 5:or. Att skapa denna farkost är då inte av det lättaste laget, det finns mycket som måste beräknas och tänkas på. Hur ska segwayen balansera, hur kommer de stora strömmarna och motorn störa ut andra instrument osv. Balanseringen hos denna segway löstes med P-reglering.
Så vad förbättrades egentligen från föregående år? Den första versionen av segwayen hade några brister i balansregleringen samt rent estetiskt. Detta har åtgärdats genom att ny kod har designats, nya starkare motorer har monterats dit samt ett ordentligt facelift. Och enligt kravspecifikationen hos gruppen så förbättrades mekaniken så den ska tåla en person på 90 kg, segwayen skulle ha en smidig on/off knapp, lutningen hos segwayen skulle läsas från ett gyroskop/accelerometer, all elektronik skulle vara snyggt inkapslat, hastighet skulle kunna avläsas, segwayen skulle klara av att köra inom- och utomhus och även klara av att köra i 10 graders lutning för att nämna några exempel.
Resultatet: Kolla på bilderna, jag kan garantera att den fungerar klockrent!

  • Upphovsmän: Kim Larsson, Robin Johansson, Andreas Joelsson samt André van der Kogel
  • Årskurs: ED 5
  • Kurs: CDIO


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*