SXT8C204 Mikroprocessor / ED 1

projektbild

SXT8C204 Mikroprocessor

SXT8C204 är en 8-bitars RISC Harvard mikroprocessor gjord i VHDL som kan exekvera enkla program ur ett ROM(Read Only Memory). Den kan utföra enkla mattematiska och logiska funktioner såsom plus, minus, om, inte, eller etc som kan användas för att bygga enkla program. 16st 8bitars register används för att lagra värden och hålla koll på vart i programmet processorn befinner sig eller vart den ska, vid behov kan ytterligare 64KB RAM anslutas (men 16bytes borde räcka för alla). För att göra programmeringen enklare gjordes även en enkel kompilator i Python som översätter aningen mer lättläst text till de binära instruktion som utgör ett program som processorn sedan kan köra. Kod för processorn/kompileraren finns på github.com/Atmelfan/C204 men är väldigt odokumenterat.

  • Upphovsman: Gustav Palmqvist
  • Årskurs: ED 1
  • Kurs: Digitalteknik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*