Dan & Magnus #7

Men tjenare bloggen!

Nu var det länge sedan sist…igen!

Nu är i alla fall det kinesiska nyåret slut och det är skönt att falla tillbaka i bekanta rutiner igen! Det har varit en svår tid för oss att ta sig fram på då vi varit tvungna/passat på att byta boende med jämna mellanrum och framförallt svårt att hitta bra platser att arbeta på.

Kort sammanfattat om slutet av det kinesiska nyåret aka. Spring festival, avslutades denna högtid den 14e februari, 15 dagar efter ”nyårsafton” och dagen bjöd på en rolig och folkfylld tillställning kallad Lantern festival! Under dagen och kvällen samlas det extremt mycket folk på platser som blivit dekorerade med diverse lyktor och ballonger, ofta i anslutning till ett tempel. Utsmyckningen var i år speciellt inspirerad av hästar då vi lämnat Ormens år och påbörjat Hästens år!

Vi bestämde oss för att titta på vad detta var för spektakel och åkte till ett välkänt ställe som heter Yu Garden. Efter att vi tagit oss ner i tunnelbanan insåg vi att vi inte var ensamma, det kändes som varenda kines i staden tänkte ta samma tåg! Som tur var skulle alla av på samma station och vi kunde följa med strömmen. Området var fullsmockat av kineser och att försöka bryta sig igenom var inte att fundera på. Det var en rolig upplevelse och vi fick några bilder med oss.

Högtider och flyttar har däremot inte hindrat oss från att fortsätta att jobba hårt för att bli klara med det mesta av arbetet innan vi kommer hem till Sverige igen! Mycket tid har gått att producera och korrekturläsa bland annat en artikel och en poster med sammanfattning för att vara publikationsfärdiga. Vi väntar som vi berättade senast på besked om vår första artikel blir accepterad. Vi har även på senaste tiden arbetat för att utöka våra resultat och koncept med bland annat MFSK (frekvensmodulering) och fler säkerhetsaspekter vid implementering av kognitiv radio. Resultat och diskussioner från vårt arbete i Kina kan ni få reda på mer om vid vår presentation i mitten på mars i Täppan! Men eftersom det har efterfrågats utförligare beskrivningar på det vi gör kommer här en kort beskrivning av våra två ämnen och vad vi försöker åstadkomma:

Kognitiv radio
En kognitiv radio är en flexibel radio som lagligt kan utnyttja licenserade frekvensband om dessa för tillfället är outnyttjade. Detta är en teknik som beskrivs som en av de främsta metoderna för att utöka kapaciteten i spektrumet när efterfrågan på höga överföringshastigheter och antalet uppkopplade enheter ökar. Det uppkommer dock problem då tekniken förutsätter vissa överenskommelser av att bland annat inte störa licenserade användare. Risken för olika typer av attacker för att kraftigt försvaga effektiviteten av spektrumet ökar också med kognitiv radio som följd av tillgången till nya frekvenser.
Vi har arbetat för att ta fram en systembeskrivning av en kognitiv radio som kan handha både frekvensavkänning och simultant utnyttja flera olika trådlösa standarder (t.ex GSM, LTE, Bluetooth och Wi-Fi) för att effektivisera energiåtgången och minimera överflödig effekt i spektrumet.

Adaptiv modulering
I vår systembeskrivning har vi en modul som ska kunna utnyttja modulering och kodning för att ytterligare (om möjligt) kunna minimera energiförbrukningen. Eftersom kraftigare modulering ökar överföringshastigheten kommer även tiden för att skicka ett paket att minska. Men att öka moduleringen kostar mer i energi och att ha på en sändning under en längre tid kostar i energi av att kretsen drar en viss effekt. Pga detta kan vi ta fram minimeringsmodeller med hjälp av Matlab för olika moduleringstekniker, främst MQAM och MFSK (wikipedia har en bra beskrivning). Att ta fram grafer och förhållanden i olika situationer för detta har varit en av våra främsta uppgifter.

Men våran tid här i Asien håller på att ta slut.. Med cirka en vecka kvar har vi börjat fundera på hur vi ska få med oss all packning hem, av någon anledning väger den mycket mer nu än när vi kom hit 🙂 Vi börjar även sukta efter svensk mat och kaffe! Vi kan redan nu säga att vi kommer sakna lilla Wuhan! Vi har skaffat oss ett gång nya goda vänner i denna lilla 10 miljoners-stad. Glöm inte att hålla er uppdaterade på när vi kommer att hålla vår presentation när vi kommer hem i Norrköping.

Och om ni i ED inte redan visste det, så finns det möjlighet att göra en liknande resa! Mer info kommer snart.

Hälsningar Magus & Do

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*