Dan & Magnus #6

Hej bloggen!

Waow vad tiden går fort när man har roligt! Under dessa knappa tre månader har vi börjat få fram lite resultat! Vi har med lite hjälp från handledare Vangelis skickat in första artikel för granskning. Om vi har varit duktiga blir den publicerad i IEEE konferensen ISCC 2014. Men arbetet tar inte slut för det, vi fortsätter att utveckla våra resultat och skriva ytterligare artiklar och posters tills uppdraget är slutfört!

Just nu har kineserna sitt nyår även s.k. spring festival, vilket är deras firande av det nya Lunar-året. Den uppfattning som vi har fått på det kinesiska nyåret är att det är den enskilt viktigaste högtiden i Kina. En högtid som kan jämföras med julafton i Sverige där familjen samlas för att njuta av gott sällskap och god mat. Vi blev därför väldigt smickrade när vår studentkollega Wang Hai Chao bjöd in oss till sitt föräldrahem i Hebi i Henan provinsen. Vi blev varnade att det varken skulle finnas värme eller rinnande vatten, men vi accepterade utmaningen och bokade tågbiljetter tur och retur till Hebi för att spendera fyra nätter där.

Just transporten var något av en utmaning i sig, under det kinesiska nyåret så sker en av världens största förflyttningar av människor från städerna ut till landet. Vi lyckades hur som helst få tag på ”hard seat” platser på ett tåg som skulle ta 8h 44m från Wuhan till Hebi. Motsvarande resa tog 2h 30m med bullet-train på vägen tillbaka. Vi sammanfattar resan som trång och olidlig för våra rumpor.

Väl på plats möttes vi upp av Hai Chao och hans bror för att ta bilen ut till byn där de bodde, en resa på cirka 1h. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss och förberedde oss på det värsta och vi hade speciellt bunkrat upp med mat då vi inte visste vad vi skulle bli bjudna på. Men det gick ingen nöd på oss, vi kunde äta oss mätta på dumplings och lite småplock som det bjöds på. Grisöron och kycklingfötter var dock något som vi gärna undvek. Vi fick bo i bröllopsrummet och de hade satt upp en värmelampa för att vi inte skulle frysa allt för mycket vilket vi uppskattade väldigt mycket. Huset var byggt runt en innergård med ingång till varje rum ifrån denna. Inredningen var väldigt spartansk med gamla kalendrar som tapeter. Deras hus var beläget i den gamla byn som mest bestod av ruiner då de flesta hade flyttat till en nyare by som låg cirka 20min gång bort. Vår familj hade inte gjort det då de var tvungna att bo nära grisfarmen som brodern hade.

Proceduren för själva nyårsfirandet gick till som så att dagen innan nyår (30jan) klistrade vi upp lappar runt alla dörrar för att önska lycka till det kommande året. Vi fick även följa med till gravarna till deras förfäder där vi eldade pengar(falska), la ut dumplings som de skulle ha till den andra världen. Det brändes även av en hel del smällare som skulle driva bort alla onda andar ifrån marken. Målet va alltså att de skulle låta högt vilket vi märkte extra tydligt på nyårsafton (31jan) då mamman brände av ett smatterband precis utanför vårat fönster 6.20 på morgonen!

Till frukost på nyårsafton serverades dumplings där de hade bakat in två stycken mynt som skulle symbolisera lycka för det kommande året om man fick denna. Magnus lyckades bita ett av mynten på första tuggan 🙂 På nyårsafton följde vi även med och hälsade på bekanta familjer i den nya byn för att önska ett lyckligt gott nytt år. Mycket uppmärksamhet hamnade på oss då vi var ett väldigt ovanligt inslag i den annars väldigt isolerade byn. Vi har ställt upp på ta väldigt många bilder tillsammans med Kineser som vi fortfarande inte har en aning om vilka de är, men för dem betydde det tydligen väldigt mycket så vi ställde upp.

Vi blev några erfarenheter rikare och fick se något som en vanlig turist inte hade fått se vilken vi uppskattar väldigt högt. Fast just nu är det bara skönt att kunna ta en dusch och kunna gå på toa utan att risk för kväljningar 😉

Denna lilla festival tar inte slut bara för att det nya året har inletts, det har medfört lite komplikationer för oss då allting är stängt! I tre veckor! P.g.a. detta blev vi tvungna att flytta bort från campus då alla studenter drar hem och det blev totalt övergivet. Att vandra genom det annars livliga campus får en att undra om man medverkar i The Walking Dead.
Men vårt största problem är: vi inte kan tvätta våra kläder för tvättshoppen är stängd!
Lösning: Köpa nya Calvin Klein underkläder.

I skrivande stund är det bara strax mer än en månad kvar till hemfärden! Vi har börjat mentalt förbereda oss att få äta med kniv och gaffel igen. Så nu tänker vi dricka en Nescafé, öka takten och se till att bli klara till 7e Mars!

Xīnnián hǎo! (Gott nytt år!)

/
Do & Magus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*