Dan & Magnus #5

Hej bloggen!

Vi börjar med att hälsa alla God jul och gott nytt år!

Vi är precis hemkomna efter ett kort uppehåll i vårt arbete och lite välbehövlig semester som vi har fått spendera med våra flickvänner Amanda och Jenny i Xi’an och Peking. Vi återkommer lite senare till vad vi har hittat på där.

Under december ökade vi takten en aning på vårt arbete då vi har lärt oss mer och fått en bättre bild över vårt slutmål. Våra simuleringar har gått framåt och vi börjar få fram resultat som vi använder i rapporterna som vi skriver parallellt. Vi jobbar för att ha utkast klara nu i januari för att senare kunna bygga vidare och finslipa på dessa under resten av projekttiden innan vi försöker publicera dessa vid någon konferens inom forskningsområdena. Än så länge är våra handledare nöjda med vad vi producerat och vi har höga förhoppningar på ett bra resultat.

I övrigt försöker vi lära oss lite kinesiska, men det går tyvärr väldigt dåligt. Vi kan typ beställa två koppar kaffe, vi kan nästan räkna till tio, det brukar gå få in ris på restauranger om vi upprepar vad vi säger tillräckligt länge, och vi vet vad öl heter! Mer än så är hopplöst 😛 Man känner sig väldigt handikappad när man behöver hjälp för att fråga vart toaletten är utan att behöva visa med kroppsspråk. I och för sig kommer man väldigt långt genom att peka och vifta och ibland kunna använda Google translate, men det är inte alltid polletten ramlar ner!

I december fyllde även Magnus 25år vilket firades med en badmintonmatch och en god middag med våra studentkollegor. Vi hade väldigt trevligt och Magnus tackar för gratulationerna hemifrån. Julafton firades även den med våra studentkollegor, fast inte riktigt som man är van vid. Istället åt vi sushi på det närbelägna shoppingcentret där de flesta av kineserna spenderar julafton och utnyttjar julrean.

Xi’an var en cool riktigt uråldrig stad där nästan alla hus såg ut som i filmerna! Den första kejsaren som förenade hela Kina var Qin, och huvudstaden var då Xi’an. Det är ju välkänt att Qin var grabben som byggde terrakottaarmén och början på kinesiska muren som idag kan användas till att ta dåliga hoppbilder på! Terrakottaarmén består av totalt ca 8000 soldater och det var väldigt häftigt att se och tänkta tillbaka att dessa tillverkades för över 2000 år sedan.

Efter Xi’an flög vi till Peking(fortfarande i Kina!) för gå igenom bland annat Förbjudna staden på nyårsafton, men tyvärr fick vi inte vara kvar till tolvslaget för vakterna och istället spenderade vi nyårsnatten i gott sällskap på en trevligt kinesisk restaurang! En annan strålande dag i Peking åkte vi till Kinesiska muren (Mutinayu) för att skaffa lite träningsvärk genom att gå en massa trappor och ta en gäng med bilder. Vi klättrade så långt vi hann på en timme och tog hoppbilder(som syns nedan) innan vi fick springa för att hinna tillbaka till bussen!

Och Kina är ju självklart ingenting utan lite shopping…så vi släppte lös tjejerna och oss själva på marknaderna för att fylla på med nya strumpor, skor, tröjor och klockor. Ett par ”helt äkta” Converse kostade ungefär 55 kronor så det var svårt att hålla igen när man hade kommit igång med prutningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*