Dan & Magnus #4

Hej bloggen!

Nu har vi varit på Kinesiskt territorium i över en månad och vi har många nya vänner! Än så länge har vi bara skrivit om roligheter och nöjen. Men på dagarna sitter vi faktiskt på kontoret och jobbar (förutom då det är strömavbrott eller routern är död). Men innan vi berättar mer om arbetet har vi nyheter.

Innan vi åkte iväg sökte vi stipendier för uppdragen som skulle genomföras i Kina och nyligen blev det klart att vi blivit tilldelade varsitt stipendium utöver det vi redan fått av våran kära sektion!

Dan blev tilldelad ett stipendium från ABB och
Magnus blev tilldelad Norrköpings Polytekniska Förenings stipendium.

Vi är evigt tacksamma för att våra donatorer tror på oss och med denna motivationsfaktor jobbar vi hårt för att det ska gå framåt med våra uppdrag!

Vi är tilldelade två stycken uppdrag som tillhör de forskningsområden som avdelningen Mobil telekommunikation på ITN ansvarar för http://kts.itn.liu.se/mobile-telecom?l=en.

Det första uppdraget handlar om Cognitive Radio (CR) vilket är en radio som kan utnyttja lediga tidsluckor i frekvensband för att skicka sin information. Tanken med CR är att kunna utnyttja licensierade bandbredd så länge man inte stör de licensierade användarna. Detta medför att spektrumet kan till större grad utnyttjas och det bli mindre trångt för det vanliga banden och att kapaciteten hos användarna kan öka.
Det vi jobbar med är att utveckla en idé för hur CR ska kunna kombineras med tillgängliga interfaces, så som WiFi, LTE och Bluetooth. På en mobil enhet som har en begränsad energilagring iform av ett batteri, skulle kunna tjäna stora mängder energi genom att utnyttja ett mer optimerat kommunikationssätt. Att skicka via Bluetooth är t.ex. energisnålare än att skicka via LTE om överföringen tillåter det genom de preferenser som finns, t.ex. avstånd, interference osv… Vi tittar därför på hur detta system ska kunna byggas upp i en blockmiljö för att på ett överskådligt sätt skapa en bild över hur avkänningen av ska optimera energiåtgången på en efterfrågad sändning av data.

Det andra ämnet handlar om modulationsteknikerna MQAM och MFSK. Där vi försöker uppnå en bra balans mellan energisnålhet och överföringshastighet som ska kunna utnyttjas om man har en begränsad energikälla. Att skicka med hög kapacitet har en högre energiförbrukning men det tar också kortare tid att skicka ett datapaket. Att kunna få upp en kurva för hur energiförbrukning och kapacitet kan därför göra stor nytta. I detta ämne görs det mesta med simuleringar och script i MATLAB!

Utnyttjas båda dessa ämnen tillsammans kan stora energioptimeringarna göras inom trådlös kommunikation. Vi jobbar för att skriva publikationer inom båda ämnena som förhoppningsvis kan bidra till forskningen inom ICT.

Hälsningar Do & Magus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*